Nationaldagstal 6 juni 2016

Svenska flaggan

Välkomna allihop till Ekbacken och Hembygdsparken och firandet av Nationaldagen!

Det är trevligt att se att så många kommit hit.

Det är nu sjätte gången som vi samlas här på Ekbacken, i Hembygdsparken för att fira Nationaldagen och det har blivit en given tradition i vår kommun.  Jag är förstås väldigt glad att återigen få möjligheten att hålla Österåkers nationaldagstal!

Och Vilken tur vi har som får möjlighet att fira vårt land när det visar sig från sin allra vackraste sida! Ljusa nätter, underbara dofter av syren och liljekonvaljer. Tänk er Finland till exempel; 6 december. Absolut inget ont om Finland…. Ja det är tur för oss att vi har 6 juni.
Visst är det vackert med alla svenska flaggor som svajar. På vägen hit idag flaggas det överallt, på tomter, på balkonger, bussar och bilar och även här.

Apropå flaggor och firande och svenska flaggan- Det är ju OS i år igen och jag själv får en särskild känsla — ni vet när OS trupperna och alla länder tågar in på arenan med sina fanbärare.

Mitt problem är att jag har lätt till tårar och jag hinner liksom inte vänta till Sveriges trupp kommer in….det är ju så långt till S, så jag lyckas börja få klump i halsen och tårar redan när Danmark tågar in med sin trupp på arenan.

Sverige är ett fantastiskt land!
Sverige är ett fritt, demokratiskt och sekulärt land där alla har rätt till sitt liv och sin frihet. Sverige som nation, och Österåker som kommun, utgörs av alla oss som vill vara en del av den. Gemenskapen bygger på människor och på människors vilja att göra det bästa möjliga av det samhälle vi lever i och inte minst det historiska arv vi har och våra framtidsdrömmar.  Storheten i demokratin ligger i att människorna, i frihet – under ansvar – kan forma sina egna liv. Var för sig eller i samarbete med andra.  Vi är en rättsstat under en gemensam, demokratiskt stiftad lag där alla behandlas lika. Det är grundläggande värden vi alla måste stå upp för. Det är definitivt något att vara stolt över och att vårda för kommande generationer. Låt oss aldrig göra misstaget ta dessa värden för givet.

Nationaldagen för mig är en samlingens dag.
Det är en samling och en tankeväckare för oss alla i detta nu att ta vara på den plats på jorden vi har och den gemenskap och frihet vi har förmånen att leva i. Det är också en vädjan om att vårda och förvalta det som är bra, att ändra på det som är mindre bra, så våra kommande generationer får ärva ett land som om möjligt är ännu bättre i framtiden.

1983 blev 6 juni formellt Sveriges Nationaldag. Sedan 2005 är det dessutom nationell helgdag.  Många känner säkert redan till det, jag har dessutom nämnt det i samtliga mina tidigare tal, att anledningen till att vi firar vår nationaldag den 6 juni är att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung denna dag 1523 i Strängnäs. Detta har angetts som det främsta skälet att fira Sveriges nationaldag just den 6 juni. Möjligen också för att det är Gustaf dagen….och jag har läst någonstans – också för att det var minst regn denna dag – statistiskt sett.

Ni som lyssnat på mina tidigare tal eller kan Er lokalhistoria vet att det tvistas om han är född i Vallentuna eller på Rydboholms slott. Barndomshemmet var hur som helst på Rydboholm.

Så, kära österåkersbor, – Vaggan till Sverige som enad nation, under en egen kung stod med andra ord bildligt och bokstavligt talat inom vår kommuns nuvarande gränser.

Österåker är på alla sätt en fantastisk kommun! Vi har nära till storstadens puls och larm, men vi har vår egen stad Åkersberga som utvecklas och växer och erbjuder det mesta man behöver av kommersiellt utbud och mer planeras. Samtidigt har vi också lugn, stillhet och rekreation. Vi har över 90 mil kustlinje, vi har öar, vatten, landsbygd, skogar. Vi har motionsspår, golfbanor och en rad idrottsanläggningar och fler kommer inom de närmaste två åren.

Österåker är en kommun med ett starkt näringsliv. Det finns drygt 6000 registrerade företag i kommunen! På 42 200 invånare. Det är en ganska imponerande entreprenörsanda.
Kulturen har också stor plats i vår kommun. Strax får vi njuta av Åkersberga Revyn och Eskobar som står på ”hemmascen” för första gången på, om jag inte är felunderrättad, 15 år. Österåker är en talangproducerande kommun med alla våra musikskolor och konstnärer för att nämna en som nu under sommaren har utställning på Länsmansgården, Ulrica Hydman Vallien tillsammans med en av Sveriges bästa silversmeder, också lillebror till Ulrica Hydman Vallien, Hubert Hydman som fortfarande också bor i Österåker.

Och i tillägg till allt detta har Österåkers Kommun en stabil ekonomi som ger inte bara en större frihet för oss alla utan en trygghet och möjlighet för oss att fortsätta utvecklas.

Ja, jag är en stolt österåkersbo. Jag kan verkligen inte tänka mig att bo på ett bättre eller vackrare ställe än i Österåker.

 

Sommar är synonymt med kultur och evenemang i vår vackra sommarkommun.

Här på Ekbacken kommer traditionellt svenskt midsommarfirande hållas den 24/6 med start klockan 13.

Wira-spelen går av stapeln för 31:a gången mellan 2-10 Juli !

I augusti är det teater här på Ekbacken.

11 augusti är det Kullehusteatern som ger Strindbergs Fröken Julie – i regi av Mikaela Ramel. Här möter vi Strindbergs klassiker i en musikalisk inramning.

18 augusti är det teater för våra barn då dockteatern Tittut! Krasch! Visas.

23 augusti blir det ett kärt återseende då Parkteatern för andra sommaren i rad sätter upp Dollywood här på Ekbacken.

Man kan också med fördel ta ett bad eller sola vid någon av kommunens upprustade badplatser, ta en Vaxholmsbåt från Ljusterö och Åsättrabrygga till någon av våra 1100 öar, ja nu går ju inte Vaxholmsbåten till alla de 1100 öarna ….. än. Men just nu i sommar till Husarö där man kan besöka Lotsmuseet, njuta av det magnifika landskapet och till Ingmarsö och kommunens enda slående vackra  Kulturreservat, Brottö, för att nämna några.

kommunens hemsida kan man ta del av mycket annat man kan hitta på här i vår fantastiska skärgårdskommun.

Avslutningsvis vill jag tacka alla som arbetat med dagens evenemang och gjort denna dag möjlig! Vi alla här har all anledning att vara stolta över vårt land, över demokratin, över friheten och freden. Och all anledning att vara stolta över vår kommun. Jag vill tacka ER alla här för att Ni kommit hit och förgyllt detta firande!

Nu …..är det dags att välkomna Åkersberga Revyn upp på scen.

 

Det här inlägget postades i 1. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s