Förbättrade skolresultat i Österåkers kommun!

De kommunala såväl som fristående skolorna i kommunen har förbättrat resultatet i årskurs 9 jämfört med föregående år och ligger nu över snittet i länet. Det visar siffror från Skolverket. Andelen elever som nått kravnivån i alla ämnen i årskurs 9 i Österåker var i snitt 84 procent jämfört med länets 81 procent. (Se tabell över utvecklingen 2011-2015 nedan)

Det genomsnittliga meritvärdet – summan av betygsvärdena för de 17 bästa betygen i elevens slutbetyg – i Österåkers kommun ligger på 227,4 poäng vilket är en klar förbättring jämfört med 2014.

Skillnaden mellan pojkar och flickor har minskat och pojkarna har nu nästan kommit i kapp flickorna vad gäller andelen som nått kravnivån i alla ämnen. Flickor ligger på 85 procent och pojkar ligger på 82 procent. Förra året var den siffran 81 respektive 73 procent.

Det här är naturligtvis en mycket tillfredsställande utveckling och ett kvitto på att vi är på rätt väg mot Österåkers kommuns mål om länets bästa skola. Vi har bland annat valt att göra stora satsningar på lärarlöner, då forskning visar att läraren är avgörande för elevernas resultat. Vi ligger på samma nivå eller högre än jämförbara kommuner i länet vad gäller exempelvis skolpeng, så vi står oss mycket väl resursmässigt.

Tabell skolresultat 2015 åk 9  2015-10-01

Resurser i all ära, men de måste i alla verksamheter användas klokt och effektivt. Varje satsad krona ska noga följas upp så dessa används på rätt sätt. Österåker ligger redan nu på andra plats i landet i total kostnadseffektivitet, i vilket skolan ingår. Detta kunde man också nyligen ta del av i Dagens Samhälle. (Se tabell nedan) Detta är en indikator på att de gemensamma medlen hanteras klokt.

Tabell kostnadseffektivitet 2015-10-01

Genom fortsatta, kloka och avvägda satsningar inom skolans område, en renodlad skolnämnd som målinriktat fokuserar på just skolfrågor samt en ny skoldirektör som kommer arbeta med fortsatta uppföljningar och åtgärder är jag övertygad om att den uppåtgående trenden kommer hålla i sig.

Det här inlägget postades i Lärarlöner, Skola, Value for money och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s