Nationaldagstal Ekbacken 6/6-2015

Svensk fana

Välkomna till Ekbacken och grattis alla svenskar med dagen!

Traditionsenligt firar vi idag nationaldagen här på Ekbacken och som vanligt vid den här tiden på året hissas svenska flaggan överallt, där det går. Det ger mig en känsla av stolthet och glädje – inte bara för vårt vackra och fantastiska land Sverige, utan också för vår vackra och fantastiska kommun Österåker!

En dag som denna, en tid som denna med studentavslutningar och skolavslutningar med sånger som Den Blomstertid nu kommer, och nationalsången är jag lite extra patriotisk.

Varje gång jag stått här och fått möjligheten att hålla Österåkers nationaldagstal har jag känt en stor glädje och stolthet! I år är inget undantag!

Jag är en mycket stolt svensk och också en mycket stolt Österåkersbo.
_______
I tidigare tal på nationaldagen har jag berört själva grundanledningen till att vi firar just den 6 juni.

Som Ni säkert vet blev nationaldagen en helgdag så sent som 2005, för bara 10 år sedan, och 1916 firade vi för första gången Svenska Flaggans dag, alltså snart 100 år sedan.

Anledningen till att det är just den 6 juni var att Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs just den 6 juni 1523.

För Österåkers del är detta något extra speciellt då Gustav Vasa lär ha fötts på Rydboholms slott 1496, även om andra hävdar att Vallentuna kan ha varit hans födelseort. Hur som helst – Rydboholm var under alla omständigheter hans barndomshem!
——–

Trots att vi lever i föränderlig tid så måste vi slå vakt om våra grundläggande traditioner och värden.

Vi måste stå upp för det demokratiska och fria samhället vi lever i. Det går inte att ta detta för givet bara för att det känns som om det alltid funnits.

Även om vi idag i samförstånd och glädje hyllar vårt land gäller det också att göra det i vardagen. Att var och en utifrån SIN unika förmåga bidrar till SIN del av det goda samhällsbygget. I det lilla såväl som det stora. Det handlar om respekt för andra människor. Det handlar om att vårda och utveckla det vi fått av tidigare generationer och förvalta det efter bästa förmåga till kommande generationer.
——–
Österåker – vår del av Sverige – är en välmående kommun. Visst finns det saker att ständigt utveckla och förbättra i alla kommuner, så också vår, men vår kommun mår i de flesta avseenden riktigt bra.

Vi är lyckligt lottade att kunna erbjuda en annars svår kompromiss mellan stad och natur, vilket vi drar nytta av genom att vi har vårt eget ”city” – Åkersberga Stad – som kommer utvecklas under de kommande åren med fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen och bättre infrastruktur. Samtidigt ligger natur och hav bokstavligt talat runt knuten. Vackra Åkers Kanal och Kanalparken där tillgängligheten förbättras och förskönas med planteringar och konst.

———

Nu väntar en sommar som i vanlig ordning är fylld av aktiviteter i kommunen. På land eller till sjöss.  En del av dessa aktiviteter är etablerade traditioner.

På Ekbacken och på Domarudden kommer traditionellt midsommarfirande hållas.

Jag vill slå ett slag för Wira-spelen samt skymningsspelet Huldrans natt på Domarudden. Huldrans natt firar dessutom 25-års-jubileum i år.

Parkteatern har valt ut Österåker som en pilotkommun och kommer att ha en föreställning här på Ekbacken i augusti.

Jag vill också lyfta Operafestivalen på Ljusterö augusti som gästas av Kungliga operan och Kungliga hovkapellet.

Och innan dess får vi njuta av denna dag. Här på Ekbacken har vi firat Nationaldagen sedan 2011 med arrangemang och uppträdanden från inte minst våra lokala talanger från Popskolan, kommunala Musikskolan, Musikhuset, Non silentium kören och även inbjudna, mer nationellt kända, artister så som Sofia Karlsson senare idag.

Inom några år har våra lokala artister säkert också blivit nationella artister – Österåker är en talangproducerande kommun mycket tack vara alla musikskolor.

Jag vill också passa på att tacka alla medverkande som gör denna nationaldag möjlig, alla artister, alla inom vår kultur- och fritidsförvaltning och inte minst alla ni som gör arbetet ingen ser.

Avslutningsvis vill jag avsluta där jag började – och än en gång gratulera alla med dagen!

Det här inlägget postades i 1. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s