Späckat Kommunfullmäktige idag och ikväll

2399870

Tiden går fort och det har redan hunnit bli 4 maj.  Årsredovisningen för 2014 är klar och kommer debatteras på dagens Kommunfullmäktige. Visa av erfarenheten från förra året då oppositionen valde att debattera dåtid i ca sex timmar valde KF:s presidium denna gång att starta redan 14:00.

Vi i Alliansen fokuserar hellre på framtiden, men det gångna året – eller för all del hela den gångna mandatperioden – skäms inte för sig. Det går bra för Österåker!

2014 års resultat landar på ca +93 miljoner . Det sammanlagda resultatet sett över hela mandatperioden uppgår till hela 471 miljoner. Soliditeten har gått från -11% 2011 till +14,4% 2014, inklusive pensionsåtagandet. Exklusive ligger den på 67,6%. Tack vare en god ekonomisk hushållning och en soliditet på över noll har kommunen haft möjlighet att sätta av en del av överskottet i en så kallad resultatutjämningsreserv. Det är medel som kan användas för att kunna upprätthålla en god kvalitet i verksamheterna även vid en längre och djupare lågkonjunktur.

Kommunalskatten har under föregående period sänkts i två steg – totalt med 58 öre – och har för 2014 varit 18:65, vilket är den åttonde lägsta kommunalskatten i länet.

En god ekonomi, vilket är ett resultat av kloka prioriteringar, är en förutsättning för att kunna bedriva en kvalitativ verksamhet till långsiktigt nytta för kommuninvånarna. Det är också en förutsättning för att successivt kunna utveckla kvaliteten och innehållet i verksamheten. Den ekonomiskt starke har helt andra förutsättningar än den svage.

Österåker är en tillväxtkommun och det kräver att den kommunala servicen ligger steget före. Vi har under året och under hela mandatperioden genomfört nödvändiga satsningar på kärnverksamheterna, framförallt skolan. Vi ligger på fjärde plats i landet vad gäller lärarlöner till exempel. Det är viktigt för att attrahera de bästa lärarna för våra barn. Äldreboenden uppförs i olika delar av kommunen för att möta behoven hos våra äldre. Vi har sjösatt ett större infrastrukturpaket där vi är med och finansierar en nödvändig upprustning av väg 276 genom centrala Åkersberga bland annat.

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s