Märklig samverkan ger vänstern inflytande

Klubba

I kväll sammanträder Kommunfullmäktige i Österåker kl.18:30.

Du kan i vanlig ordning komma och lyssna på plats i Alceahuset. Alternativt kan du följa mötet via webben eller via radio på 103,7 MHz.

Ikväll avhandlas interpellationer och frågor som sedan följs av val till bl.a. Kommunstyrelsen. Alliansen i Österåker med sina fem partier har regerat ihop sedan 2002 och som största block regerar vi vidare. S och Mp samverkar i Österåker lika naturligt som på regeringsplanet. Partier vars politik ligger nära varandra väljer att ingå i samverkan.

Svårare är dock att förstå varför Roslagspartiet (Rp), ett borgerligt alternativ som de själva valt att kalla sig, väljer att samverka med Vänsterpartiet (inte så borgerligt parti…). Varför Rp, som påstår sig vara ett borgerligt alternativ, valt att ge poster och inflytande till Vänsterpartiet kan man med rätta fråga sig…

I samma samverkan ingår Spö (Skolpartiet i Österåker). Att Spö väljer att samverka är inte så konstigt. De vill helt säkert ha en post i Skolnämnden. Men frågan är, vad ger Spö för att få denna plats? Vad får RP ut av att ge dem en plats?

Alliansen har redan tidigt kommit överens om att ge insynsplats i Kommunstyrelsen till de partier som är utan samverkansavtal och som inte av egen kraft (d.v.s. med få mandat) kan komma in i Kommunstyrelsen. Dessa partier kommer att erbjudas en adjungerad plats per parti i Kommunstyrelsen.

Så, varför väljer man att samverka från dessa tre, helt skilda politiska åsikter? Vet Rp:s väljarkår om att en röst på det påstått borgerliga Rp ger vänstern mer inflytande? Visste SPÖ:s väljarkår om att en röst på SPÖ ger Rp och V mer inflytande?

Frågorna är många. Man kan dock konstatera att det som sägs i valstugor och i valmaterial kanske inte alltid stämmer överens med verkligheten. ”Stämmer inte kartan överens med verkligheten – följ kartan!”, brukar det sägas. I det här fallet får man nog istället utgå från verkligheten….

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Märklig samverkan ger vänstern inflytande

 1. Sanna Könönen-Wahlstedt skriver:

  Hej!
  Hoppas att ni vid kvällens kommunfullmäktige mötet kan förena era krafter och enigt agera mot Arrivas horribla planer med reducerad trafik till vår kommun. Bifogar mitt inlägg till SL i fredags och detas svar ( se nedan); jag befarar att trafiksituationen även ur säkerhetssynpunkt kommer ytterligare förvärras. Det är väldigt kortsiktigt och drumdristigt sparande Arriva sysslar med. Detta bör ni i kommunen kunna påverka, gemensamt!
  Med vänlig hälsning
  Sanna
  ……………..
  På tal om Arrivas planerade nerskärningar på bussturer. Dagens tur 624 från Danderyds sjukhus till Åkersberga blev mer än överfull vid RoslagsNäsby trafikplats när huvudsakligen skolugndomar fyllde vagnen. Uppskattningsvis 10-15 barn i mellanstadieålder stod och sprang omkring i bussen när vi susade fram med ca 100km/h hastighet på motorvägen! Jag skulle känna mig rätt så orolig om det var mitt barn var bland dessa som inte fick sittplats.
  Hur resonerar Arriva (SL)? Det lär inte bli fler sittplatser med färre turer! Finns det något säkerhetstänkande överhuvudtaget?
  ……
  Hej Sanna! Jag beklagar att turen blev så pass full, det stämmer att linjen kommer att förlora en avgång i timmen efter tabellskiftet. Vi på kundtjänsten tar inte del av planeringsstadiet så exakt hur man har tänkt kring linje 624 kan jag inte svara på. Men jag kommer att skicka vidare ditt meddelande till Arriva samt vårt huvudkontor så att dom får ta del av det. /Jimmy, SL
  …….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s