Mitt nationaldagstal 6 juni 2014 på Ekbacken

Svensk fana

Jag vill inleda med att säga – välkomna allihop till Ekbacken och grattis alla svenskar med dagen!

Det är nu fjärde gången som vi firar Nationaldagen här på Ekbacken! Jag är väldigt glad och hedrad att återigen få möjligheten att hålla Österåkers nationaldagstal!

En dag som denna är man lite extra patriotisk. Jag är en mycket stolt svensk och också en mycket stolt Österåkersbo! Det är inte utan att man blir rörd av alla blågula flaggor och alla Er som kommit hit idag. Hit till vårt fantastiska Ekbacken.

Sverige är ett fantastiskt land. Sverige är ett fritt, demokratiskt land där alla har rätt till sitt liv och sin frihet. Vi är en rättsstat. Det är grundläggande värden vi alla måste stå upp för. Nationaldagen är en dag för samling, glädje och samförstånd mellan alla svenskar, där vi kan stanna upp och reflektera över – och vara tacksamma för – våra grundläggande värden. En samling och glädje som manifesteras av bland annat alla här idag.
Sverige som nation utgörs av alla oss som vill vara en del av den. Gemenskapen bygger på människor och på människors vilja att göra det bästa möjliga av det samhälle vi lever i samt det historiska arv vi har.

Jag har nämnt detta i tidigare tal, men det tål att repeteras. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung och Sverige blev med det en helt självständig stat med en egen monark. Detta har angetts som det främsta skälet att fira Sveriges nationaldag just den 6 juni. Utöver detta anges även 1809 års regeringsform och den nu gällande 1974 års regeringsform, vilka båda antogs just den 6 juni.

En milstolpe i Österåkers historia är att just nämnde Gustav Vasa KAN ha fötts på Rydboholms slott 1496. Rydboholm var under alla omständigheter hans barndomshem!

Om Sverige är ett fantastiskt land så är Österåker en fantastisk kommun! Österåker har många fördelar. Vi har nära till Stockholm och till storstadens möjligheter och utbud. Vi har nära till Arlanda med nästan 200 olika destinationer.

Men vi har också annat nära. Vi har ett livskraftigt lokalsamhälle, som utvecklas. Vi har närhet till natur och rekreation, oavsett om man väljer att tillbringa sin fritid på land eller till sjöss. Vi har en intressant historia och ett rikt kulturliv.

Österåker är också en kommun med stark entreprenörsanda. Det finns nästan 6000 registrerade företag i kommunen! Vi välkomnar och stöttar på alla sätt vi kan ett starkt näringsliv! Det är viktigt för innovationskraft, jobb och i förlängningen även skatteintäkter som går till bland annat våra skolor, omsorgen om våra äldre och funktionsnedsatta, vården och infrastrukturen.

Det går bra för Österåker! Det är inte bara våra vackra parker och planteringar som blomstrar. Vi har en mycket god ekonomi tack vare kloka prioriteringar. Vi är skuldfria, har god soliditet och levererar överskott som gör att vi står väl rustade för framtiden!
Precis som generationerna före oss byggde och utvecklade vår kommun har vi nu levande ett ansvar att föra detta vidare till våra barn och kommande generationer.

Nu stundar en sommar fylld av aktiviteter i kommunen. Många av dem var för sig etablerade traditioner.

Här på Ekbacken och på Domarudden kommer traditionellt svenskt midsommarfirande hållas den 20/6

Wira-spelen 28/6-6/7 är ett måste! I år firar man dessutom 30-års-jubileum!

Operafestivalen på Ramsmora varv på Ljusterö i augusti har även det blivit en tradition med fantastiska uppsättningar. Den 29/8 är det operagala med Kungliga Operan och den 30/8 sätts Mozarts älskade Trollflöjten upp med solister från Kungliga operan tillsammans med Kungliga hovkapellet och Kungliga operans kör.

Eller så kan man med fördel ta ett bad eller sola vid någon av kommunens nyrenoverade badplatser.

Med mycket mer. På osteraker.se kan man ta del av mycket annat man kan hitta på här i vår fantastiska skärgårdskommun.

Avslutningsvis vill jag tacka alla som arbetat med dagens evenemang och gjort denna dag möjlig! Jag vill tacka ER alla här för att Ni kommit hit och förgyllt detta firande!

Gratulerar med dagen allihop!

 

 

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s