Österåker befäster sin näringslivsposition!

Svenskt Naringslivlogo

Svenskt Näringsliv ranking vad gäller företagsklimatet är presenterat. Österåker befäster i stort sett sin position från ifjol och hamnar på plats 37 av 290 kommuner. En smärre tillbakagång med tre placeringar från i fjol, plats 34 då, men jämfört med 2010 är det ändå 86 placeringar bättre. Solna toppar listan, följt av Sollentuna och Upplands Väsby. Stort grattis till Er!

Ur delresultaten kan man konstatera att vi som kommun bedriver relativt blygsam konkurrens om samma kunder som näringslivet. Det är principiellt viktigt. Attityden till företagande blir allt starkare. Satsningarna på framför allt fiberutbyggnad har gett oss ett lyft på 150 placeringar vad gäller tillgången till goda tele- och IT-kommunikationer sedan 2010. Tillgången till kompetens bedöms som god.

Allt kan naturligtvis trimmas och bli ännu något snäpp vassare. De satsningar som nu görs i infrastrukturen, bl.a. ökad framkomlighet på väg 276 samt dubbelspårsutbyggnad på Roslagsbanan, kommer naturligtvis ha en effekt också för företagandet. Just företagens syn på infrastrukturen är ett område där vi stått och stampat i mätningarna på relativt blygsamma nivåer sedan flera år tillbaka. Vi har klättrat 45 placeringar i servicegrad gentemot företagen sedan 2010, men det finns uppenbart mer att göra även här. Vi behöver också stärka skolans attityder till företagande. Ung företagsamhet bör ingå som ett utbildningsmoment.

I Österåkers kommun bygger näringslivsarbetet på en nära dialog mellan politiker, tjänstemän, företag och intresseorganisationer. Kommunen satsar bland annat på företagsbesök, branschmöten, nätverksträffar, information, utbildningar, samt evenemang som näringslivsdagar.

All in all – vi befäster vår position. Vi har ett antal områden att analysera och förbättra oss inom. Vissa åtgärder är redan på gång. Företagen är oerhört viktiga för vår kommun. Det ska finnas goda möjligheter att etablera företag och verka som företagare här. Det skapar tillväxt och jobb och tryggar välfärden.

 

Näringslivsranking 2014-1Näringslivsranking 2014-2

 

 

 

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Österåker befäster sin näringslivsposition!

 1. bjornchristermolin skriver:

  Björn Molin (Roslagspartiet) valdes av Företagarna som kommunens mest företagsvänliga politiker 2014.

  • michaelafletcher skriver:

   För att komma från en f.d. KSO i Österåker finner jag Ditt inlägg, Björn Molin, vara precis just det som Du anklagar mig för: valfläsk. Vidbränt dessutom.
   Som ex-KSO vet Du mycket väl, att en kommun inte upphör att existera, bara för att det är val. Det är mitt jobb, därtill tillsatt av innevånarna i Österåker, att arbeta och verka för kommunens bästa på en LÖPANDE basis, utan hänsyn till ev val och andra omständigheter.

   Jag vill gärna ge Dig detta dock – jag håller fullkomligt med om, att man inte skall introducera tunga, NYA, ärenden med populistisk inriktning just före ett val., dessa är inte NYA ärenden.

   Men nu är det så, att av de 2 exempel Du drog fram, så har detta med idrottsanläggningen varit på tal sedan 2005, senast, igen, i budgetdirektiven kommunfullmäktige 16 juni – sover Du på mötena?? – och, om någon kritik för dess äntliga fullbordande skall läggas, så är det, att det har tagit för lång tid. Nu har vi lyckats framförhandla ett för kommunen strålande alternativ, som kommer att spara mycket skattepengar – skall vi då förhala det ytterligare, så att en ev. ny Kommunstyrelse skall starta från Adam och Eva?

   Detta tillhör den typ av löpande ärenden som, när de är klara, också skall behandlas och slutföras.

   Samma sak med Rosenkälla. Avtalet som har stötts och blötts fram under många och långa år och där exploatören bekostar för Kommunens utveckling upp emot 300 Miljoner kronor – det är över 7’000 kronor per kommuninnevånare.
   Igen håller jag med Björn Molins ordval. Att återremittera detta till behandling just före ett undertecknande är ett – hastverk och både oansvarigt och otillständigt.

   Det verkar, som om Björn Molin förordar, att Kommunens verksamhet skall avstanna i väsentliga ärenden, bara för att det kommer ett val. I så fall kanske Björn Molin kan mer tydligt specificera tiden före ett val, under vilken inga beslut av betydelse får fattas. Är det 3 månader? Ett år? Eller varför inte rentutav ha en radikallösning: 4 år?
   På så sätt blir ju Kommunen med dess ledning det som Björn Molin själv står för: mycket snack och ingen verkstad.

   Med vänliga sommarhälsningar – Michaela

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s