Verksamhetsbesök på Sjökarbyskolan

I måndags besökte jag Sjökarbyskolan – en av alla bra skolor och verksamheter vi har i Österåkers kommun.

Ami Josefsson är rektor och har arbetat i skolans värld i 40 år. Med det således en gedigen erfarenhet och ett mycket gott ledarskap.  Hon berättade om skolans verksamhet och visade runt i lokalerna. Skolan är en F-6-skola med ca 320 elever. Man har även särskola och fritidsverksamhet.

De 16 miljoner i engångssatsning på skolan som kommunfullmäktige beslutade om i december har inneburit väldigt mycket för verksamheten. Bland annat har nu alla elever i årskurserna 4-6 en egen dator som de använder i undervisningen!

När vi gick runt satt eleverna i små grupper och arbetade flitigt med de nya datorerna som hjälpmedel. Det generella intrycket är att skolan utstrålar arbetsro och harmoni, något som inte minst måste tillskrivas rektor, lärare och övrig personal.

Skolan har specialpedagoger som hjälper de med särskilda behov samt kartlägger barnens läs- och skrivinlärning så man tidigt fångar upp de som annars kanske riskerar att halka efter; t.ex. barn med dyslexi.

Skolans kök tarvar en egen beskrivning. Här lagar man maten själva. Den håller en erkänt hög kvalitet. 2010 fick kökschefen Rose-Marie Johansson tredjepris i den mycket prestigefyllda tävlingen Skolmats-Gastro. När kungaparet besökte Österåker på sin eriksgata 2010 valde kommunen att bjuda dem på en uppskattad lunch i Sjökarbyskolans matsal. Så pass uppskattad att Rose-Marie fick i uppdrag att ordna med lunch och middag till all personal och funktionärer (300 personer) vid Kronprinsessan Victorias bröllop samma år!

Jag vill rikta ett stort tack till alla som jag fick träffa under mitt besök och ett speciellt tack till Ami för värdskapet!

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s