God jul och ett gott, framgångsrikt 2014!

Julen är snart här

Årskrönika 2013

Vi lägger nu 2013 bakom oss och anträder det viktiga året 2014. Ett år där det kommer hållas fyra viktiga val. Valet till Europaparlamentet i maj samt valet till Riksdag, Landsting och Kommun i september.

Att vara kommunalråd innebär ofta en mycket hög arbetsbelastning och det blåser så klart inte alltid ljumma vindar. Men (som jag sagt förut) detta är ändå det bästa, mest inspirerande, mest utmanande uppdrag jag haft och kan tänka mig att ha! Jag ser tillbaka på 2013 som ett händelserikt och emellanåt tufft år, men jag är mycket stolt över vad som åstadkommits.  Jag ser med tillförsikt och inspiration fram mot 2014 och kommer göra allt jag kan för att Moderaterna och Alliansen ska stärka sin position lokalt och i länet. Jag kandiderar på nytt och mitt mål är att få förnyat förtroende att leda kommunstyrelsens arbete i fyra år till och arbeta för Österåkers bästa.

2013 har i likhet med året innan varit ett starkt år. Österåker har som ett resultat av en klok, ansvarsfull allianspolitik och kompetenta medarbetare i organisationen en ekonomi som är i mycket gott skick. Man betraktar Österåker i kommunsverige som Sverige betraktas av övriga Europa i ekonomiskt hänseende. Soliditeten är historiskt hög. Kommunen har inga lån. Kommunen går med plus och klarar balanskravet. Det gör att vi kan göra nödvändiga satsningar och ändå betala av på pensionsskulden, bibehålla en attraktiv skattenivå och göra avsättningar till reservutjämningsfonden (fond för sämre tider så att verksamheterna inte behöver panikbromsa i en lågkonjunktur).

94 miljoner mer än i 2013 års budget satsas på kvalitetshöjningar i kärnverksamheterna nästa år. 50 miljoner av dessa kommer förskola och skola till del. Bland annat gör vi en riktad läs- och skrivsatsning i årskurserna 1 och 2. Vi höjer skolpengen och har satt ett mål att antalet barn per årsanställd i förskolan ska minska till i snitt 5,2 barn. Det blir även bland annat ett nytt äldreboende samt nödvändiga infrastruktursatsningar.  Kommunalskatten lämnas oförändrad på 18:65 kr per intjänad hundralapp. För oss moderater är det en viktig princip att den enskilde får möjlighet att förfoga över så stor del som möjligt av sina egna pengar. För att åstadkomma det krävs god ekonomisk hushållning och kloka prioriteringar av oss politiker. Allt annat vore ohederligt.

Österåker är fortsatt en ”ung” kommun med en medelålder på 39 år. Den generella arbetslösheten såväl som ungdomsarbetslösheten ligger fortsatt bland de lägsta i hela landet. Det ger oss starka skatteintäkter vilket möjliggör att vi kan hålla en hög kvalitet i kärnverksamheterna till en så låg skatt som möjligt.

Österåker är en företagarvänlig och företagsorienterad kommun. Vi har under året placerat oss på hedrande placeringar i ett antal rankingar och mätningar. Vi är enligt affärsinformations-företaget Bisnode den kommun i hela landet som har bäst förutsättningar att skapa nya jobb. Vi placerar oss på plats 8 av 290 i Almegas stora valfrihetskartläggning. Vi klättrar till plats 34 av 290 i Svenskt Näringslivs ranking vad gäller företagsklimat. På två år har kommunen i den rankingen klättrat 66 placeringar!

När jag ändå är inne på rankingar vill jag passa på att upprepa att Österåker var den kommun som under 2013 höjde lärarlönerna mest i hela landet! En viktig markering och satsning i vår ambition att kunna erbjuda våra barn länets bästa skola. Vi klättrar också i Fokus mätning om var det är bäst att bo. Vi placerar oss för 2013 på plats 34 av 290. En ökning med 21 placeringar från föregående år.

Vi har ställt oss och kommer fortsatt ställa oss positiva till att det byggs attraktiva bostäder i vår kommun för att möta behoven av en flexibel bostadsmarknad för de som bor i kommunen och en växande befolkning. Med det säkras ökade skatteintäkter upp för en tryggad välfärd även i framtiden. Kanalstaden-projektet har äntligen kommit igång med byggstarten av kvarteret Briggen. Fullt utbyggt kommer den östra och västra Kanalstaden att ge ett tillskott på nära 3000 nya bostäder. Arbetena vid Brofästet är i gång sedan i somras. Nyligen fattade fullmäktige beslut om att också anta detaljplanen och exploateringsavtalet för området Täljöviken-Näs.

Med tillförsikt och glädje ser jag fram mot ytterligare ett nytt år i österåkersbornas tjänst! Jag vill tacka för fantastiska insatser ute i våra verksamheter under det år som gått! Det är alla Ni som gjort vårt ljusa läge möjligt! Jag vill också tacka mina vänner och kollegor i Moderaterna samt vännerna och kollegorna i övriga Alliansen (Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Österåkerspartiet) för ett riktigt gott engagemang och samarbete!

Jag önskar dig en riktigt god jul och ett riktigt gott och framgångsrikt 2014!

Michaela

2013 till ända

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s