Både kvinnor och män kan behöva skydd! Vi ser helheten!

Jämställdhet

I går kväll hölls kommunstyrelsesammanträde i Skärgårdskommunen Österåker. En diger lunta på nästan 40 ärenden avhandlades.

Bland annat klubbades den extra förstärkningen på 16 miljoner för förskolan och skolan igenom. Det är 16 miljoner som tas av 2013 års mycket goda resultat för nödvändiga investeringar inom läromedel, IT och annat. Jag kommer återkomma till en del andra beslut – bland annat satsningar på gång- och cykelvägar m.m. – i kommande blogginlägg.

Ett viktigt principiellt beslut fattades i går kväll. Vi valde att, med modifieringar, bifalla en av att-satserna i Fransisco Contreras (V) motion ”Tryggt boende för våldsutsatta kvinnor”.

Våld i nära relationer är ett problem och att komma ur en destruktiv situation till ett annat boende är ofta den enda omedelbara lösningen. Vi vill i likhet med motionären gärna undersöka möjligheterna vad gäller byteslägenheter mellan kommuner – exempelvis inom nordostsamarbetet.

Men vi vill undersöka möjligheterna både för våldsutsatta kvinnor och män! Det är dags att samhället börjar inse att både kvinnor och män utsätts för våld i nära relationer. Även om situationer och modus emellanåt kanske kan skilja sig åt, är vår åsikt att en grupp av människor inte ska prioriteras ned i förhållande till den andra! Vi ser helheten och tar ansvar för alla medborgare!

 

 

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Både kvinnor och män kan behöva skydd! Vi ser helheten!

 1. Vladimir Luna skriver:

  Hejsan

  Jo, men skulle nog tro att redan idag, med den gällande lagstifning så kan vederbörande söka bistånd för boende vid till exempel hedersproblematik eller våld i nära relationer, såsom om personen var boende i den kommun som den önskar bo i (vartsomhelst i hela landet!) Denna lagändring är inte så gammal, så många känner inte till den.

 2. Vladimir Luna skriver:

  Hejsan, tycker det låter klokt, men inom utrymme av socialtjänstlagens förändringar nyligen så kan personer (oavsett kön!) söka bostad/bistånd för bostad i annan kommun såsom om de var bosatta i den kommunen. Se Lag (2011:328)

  I andra kapitlet SoL kan följande läsas:

  Ansökan om insatser i en annan kommun
  8 § En person som önskar flytta till en annan kommun, får ansöka om insatser i den kommunen om han eller hon
  1. till följd av hög ålder, funktionsnedsättning eller allvarlig sjukdom har ett varaktigt behov av omfattande vård- eller omsorgsinsatser och därför inte kan bosätta sig i den andra kommunen utan att de insatser som han eller hon behöver lämnas, eller
  2. på grund av våld eller andra övergrepp behöver flytta till en annan kommun men inte kan göra det utan att de insatser som han eller hon behöver lämnas. Lag (2011:328).
  9 § En ansökan enligt 8 § ska behandlas som om den enskilde var bosatt i inflyttningskommunen. Är den sökandes behov tillgodosedda i bosättningskommunen, får hänsyn inte tas till den omständigheten när ansökan prövas.
  Bosättningskommunen är skyldig att på begäran bistå med den utredning som den andra kommunen behöver för att kunna pröva ansökan. Lag (2011:328).

  //Vladimir Luna – Socialsekreterare med inriktning Boendefrågor

  • michaelafletcher skriver:

   Hej Vladimir och tack för ditt svar!

   I det här fallet handlade det om en motion som ensidigt pekade ut ett enda kön. (Byteslägenheter för våldsutsatta kvinnor) Vi vill gå ett steg längre och undersöka möjligheterna att samarbeta med andra kommuner vad gäller boendelösningar för alla våldsutsatta – oavsett kön. Stockholm Nordost – där vi idag har ett väl etablerat samarbete i ett antal övergripande frågor – är naturligt att börja med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s