Budgetfullmäktige med budget för 2014 samt plan -15 och 16

Klubba

Klockan 13:00 inleds dagens/kvällens budgetfullmäktigesammanträde där budget för 2014 samt plan för -15 och -16 kommer att debatteras och beslutas.

Alliansen satsar som jag tidigare skrivit om ca 94 miljoner mer än föregående års budget på kvalitetshöjningar i kärnverksamheterna. (Tidigare blogginlägg  här och här.  Budgeten och verksamhetsplanen återfinns i sin helhet här) Drygt 50 miljoner av dessa går till skola och förskola. Det är en budget med nödvändiga satsningar, men är också upprättad med stort ansvar och är väl avvägd att klara pensionsskuld och balanskrav. Nu och på sikt. Kommunalskatten lämnas oförändrad på 18:65. Vi är fortsatt skuldfria och har en mycket god soliditet.

Några ord om oppositionen.

Den budget Socialdemokraterna presenterar i år är en avsevärt bättre budget än tidigare. Den är väl genomarbetad, för vilket jag vill rikta beröm, och vi kan tydligare följa kostnader över åren, precis så som kommunallagen föreskriver. Den är i vissa delar förvånansvärt lik vår, där man bland annat landar i målet 5,2 barn per pedagog i förskolan…precis som vi…

Anledningen till att vi avslår socialdemokraternas budget är bland annat att den inte är ansvarsfull och hållbar för att klara av de av kommunen fastställda finansiella målen.

Redan 2014 spricker marginalerna på ekonomin. De – liksom vi – har att förhålla sig till finansiella mål och balanskrav som är uppsatta, men ändå föreslår de en budget som inte uppfyller dessa. Att vilja ta ansvar för kommunens utveckling är att också ta ansvar för kommunens ekonomi. Ansvaret för kommunens ekonomi innebär att hålla sig till de finansiella målen, det uppfyller inte socialdemokraternas budgetförslag.

Även till Miljöpartiet vill jag rikta beröm för en välarbetad budget som också innehåller plan för de kommande åren. Skillnaderna är inte så stora i våra mål, men i ideologi och takt skiljer vi oss åt och inte minst skiljer det i avseendet god ordning i ekonomin. Därför yrkar vi avslag även på deras budget. Miljöpartiet föreslår till och med en skattehöjning på 20 öre.

Roslagspartiet lämnar ingen egen budget, då de anser att de fått för kort tid att instudera alliansens förslag, trots att de har haft samma tid som alla andra att göra det. (S och Mp har lämnat två rätt seriösa förslag)  Jag ställer mig mycket frågande till deras visioner för Österåker om man inte ens lyckas mäkta med att plita ner en endaste siffra på ett papper….

 

I alliansens budget finns inga besparingar och heller inga skattehöjningar, utan en ansvarsfull ekonomisk plan med kloka satsningar som är hållbar över tid. Jag är stolt att få nöjet att föredra och ansvara för denna budget.

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s