Drygt 50 miljoner extra till förskola och skola!

Vattnar

Pressmeddelande 2013-10-23. Alliansen i Österåkers kommun.

Alliansen i Österåkers kommun satsar 94 miljoner mer i sitt förslag till budget för år 2014, än 2013. Av dem går drygt 50 miljoner till särskilda satsningar inom förskola och skola.

Målet är bland annat att minska antalet barn per pedagog i förskolan. På sikt är målet att nå 5,2 barn per pedagog i alla förskolor.

Det blir en särskild läs- och skrivsatsning i årskurs 1 och 2 som kommer pågå under fem års tid för att sedan utvärderas. Resurserna till ökad likvärdighet mellan skolor kommer ökas för att säkerställa att alla elever når sina kunskapsmål. En särskild satsning kommer att göras för ledarskapsutveckling och höjda löner till skolledare. Grundskolepengen höjs med mellan 3,6 och 7,0 procent beroende på årskurs. Förskolepengen höjs med mellan 2,5 och 5,5 procent. Fritidspengen höjs med 3,5 procent.

-Vi väljer att göra omfattande satsningar på förskola och skola i nästa års budget. Vår ambition är att lägga de största resurserna redan i de tidiga åldrarna för att bereda alla de bästa förutsättningarna längre fram i skolåren. Över hälften av våra nettosatsningar går till skolan, säger Michaela Fletcher Sjöman (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Investeringstakten för infrastruktur skruvas upp med drygt 10 miljoner mer jämfört med år 2013. Den totala investeringen i infrastruktur är 74 miljoner för 2014. Gång- och cykelvägsutbyggnad och kapacitetshöjande åtgärder, främst i Åkersbergas centrala delar prioriteras med bland annat gång/cykelväg till Domarudden och cirkulationsplats vid Söra/Söralidsvägen.

– Infrastrukturen är ett område utöver skolan vi vill satsa extra på. Vi vill skapa ökad framkomlighet genom Åkersberga och göra en större satsning på cykelvägar för att knyta ihop kommundelarna med cykelstråk och åstadkomma en cykelväg till Täby och vidare in mot Stockholm, fortsätter Michaela Fletcher Sjöman.

Armada Fastighets AB ska projektera ett centralt beläget äldreboende samt uppföra hyresrätter på Norrgårdsvägen. Vård- och omsorgsnämnden tillförs extra medel för rehabilitering inom Vårdbo, trygghetsboenden och aktiviteter för äldre i glesbebyggda områden.

Skattesatsen föreslås lämnas oförändrad på 18:65 kronor.

– Detta är en budget med nödvändiga satsningar. Den är väl avvägd även för att klara balanskrav och pensionsskuld nu och på några års sikt. Det är viktigt att komma ihåg att man också måste ha ett långsiktigt perspektiv när man lägger en budget och det har vi haft, avslutar Michaela Fletcher Sjöman.

Kommunfullmäktige fattar beslut om budget 2014 och plan 2015 och 2016 den 11 november 2013

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s