Landshövding Chris Heister på besök i Österåker!

Landshövdning Chris Heister och undertecknad framför helikoptern.

Landshövdning Chris Heister och undertecknad framför helikoptern som gav en bra överblick över kommunen.

I går hade vi förmånen att välkomna landshövdning Chris Heister som besökte skärgårdskommunen Österåker tillsammans med Lars Nyberg som är miljödirektör vid Länsstyrelsen.

Det var en dag med strålande väder. Perfekt för en flygtur. Vi flög helikopter över bland annat Täljöviken för att visa live hur det ser ut idag med bland annat de igenvuxna strandängarna, vilka förändringar vi gjort i planerna efter det att länsstyrelsen har haft synpunkter samt hur skötselplanen ser ut.

Därefter bar det vidare till Husarö och möte med Henrik Österman, nybliven ägare till Husarö Lanthandel. Österåkers kommun har i samarbete med lanthandeln haft turistinformation, helfinansierat av Tillväxtverket. Vi träffar Nilas Österman som född på på ön. Nilas har idag bland annat stuguthyrning, vinterförvaring av båtar, hyr ut bryggplatser och en gård som han hyr ut till bland annat Svenska Kyrkans Unga och till konfirmationsläger på somrarna.

Med ca 30 bofasta och en – sedan i somras – nyöppnad lanthandel och turistbyrå. Ett led i att stärka servicen för besökare och turister på ön.

Lanthandeln drevs tidigare av Henriks Östermans farmor och nu har han och sambon återöppnat den på helårsbasis. Har också ansökt om att bli systembolags- och apoteksombud.

Därefter stod Finnhamn på programmet. Lunch med Michael och Katarina Vinell som är nya och mycket driftiga ägare till Finnhamn restaurang och vandrarhem. Katarina arbetar dessutom med marknadsföringen av Finnhamn som destination.

Ägs av Skärgårdsstiftelsen. Katarina och  Michael är  entreprenörer ut i fingerspetsarna och Michael är Finnhamns femte bofasta sedan i somras. Utbyggd restaurang med fantastisk takveranda och underbar vy. Lätt att ta Vaxholmsbåt hit, sommar som vinter. Uppskattat av Landshövdingen att få träffa entreprenörer som arbetar för att öka samarbetet över kommungränserna.

Efter det styrdes färden till Ingmarsö. Vi besökte Wetaplast AB Husarö, det enda industriföretaget i Stockholms skärgård.  Fem anställda. Man arbetar med vakuumformning eller formsprutning av plast. Bland annat för mammografiutrustning och plasthöljena till trafikljus. Man har även ett patenterat linlås.

Vi besökte också Taxi Stockholms växel, där 12 anställda svarar i telefon. Man sitter i Ingmarsö gamla skolbyggnad – inrymda tillsammans med biblioteket. För 21 år sedan gick ett gäng kvinnor/tjejer till arbetsförmedlingen och sa att de vill jobba ihop på Ingmarsö. Samtidigt sökte taxi Stockholm lokal utanför city och på den vägen är det.

Slutdestination blev Ramsmora varv där Kungliga Operan framförde Verdi i augusti. Gåva från Wira bruk överlämnades.

Ett stort tack till alla inblandade under dagen och till Landshövdingen samt miljödirektören för att Ni besökte oss!

Landshövdingen studerar kartan.

Landshövdingen studerar kartan.

Landshövdingen tackas för besöket och får med sig en minnesgåva från Wira

Landshövdingen tackas för besöket och får med sig en minnesgåva från Wira Bruk

 

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s