Apropå den senaste tidens chefsavhopp

Österåkers kommuns produktionschef lämnade in sin avskedsansökan för ungefär en månad sedan och riktade då skarp kritik mot kommunledningen. Nu har kommunens personalchef också sagt upp sig och kritiserar bland annat ledningen på ett liknande sätt som den förra.

Det är naturligtvis inget unikt för Österåkers kommun att förvaltningschefer slutar och byter jobb, men när det sker så tätt inpå varandra som i det här fallet väcker det naturligtvis en känsla av oro och länder till eftertanke och åtgärder.

De båda ingick tidigare i ledningsgruppen för kommunen och när tf Kommundirektör Staffan Enquist påbörjade sin tjänstgöring beslutade han att minska ledningsgruppen från 12 pers till 5 pers och ur det åstadkomma en mer strategisk och operativ ledningsgrupp. Han menade att en ledningsgrupp om 12 pers blir mer av en informationskanal och inte en strategisk grupp. När han ombildade ledningsgruppen var varken produktionschefen eller personalchefen del av den nya strategiska ledningsgruppen. I backspegeln kan jag se att de förvaltningschefer som inte ingick i den nya ledningsgruppen inte ”fångades upp” ordentligt.

Redan i höstas uttryckte jag till personalchefen min oro för organisationen och arbetsmiljön. Det förekommer dessvärre vad som kan liknas vid vuxenmobbing på vissa håll inom förvaltningen mellan tjänstemän och min oro grundade sig i detta då jag med egna ögon sett vad som då skedde. Jag informerade även kommunstyrelsen om detta. Personalchefen i sin tur delegerade frågan uppåt, d.v.s. till kommundirektören som efter det vidtagit åtgärder. Han har påbörjat arbetet för att förbättra arbetsmiljön med hjälp av en av landets främsta experter inom arbetsmiljöområdet, Tommy Iseskogh. Jag tar detta på stort allvar och hyser stora förhoppningar att arbetsmiljöarbetet som pågår ska ge snabbt och hållbart resultat för ett gott arbetsklimat!

Jag vill avslutningsvis säga några ord om oppositionens ”agerande”. Som (S) företrädare uppför sig i media, att vitt och brett gapa och härja om ”kris” och ”inkompetens”, känns bara olustigt. När bristen på egen politik är uppenbar tar man till närmast genant och raljant retorik när första bästa tillfälle medges. Det är trist. Okonstruktivt och trist.  Att utnyttja en svår situation att göra ett spel för gallerierna och kräva att  åtgärder som redan är vidtagna måste vidtas visar dessutom bara på att man är hopplöst tvåa på bollen även i detta.

Det här inlägget postades i 1. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Apropå den senaste tidens chefsavhopp

  1. Att det varit problem med arbetsmiljön inom förskolesektorn kan jag intyga. När klagomål mot en chef på en förskola framfördes valde personalchefen att ignorera detta. Denna chef för en förskola lämnade sedermera sitt jobb i kommunen efter en diskussion med personalavdelningen om den kritik som framfördes mot henne. Det tog väldigt lång tid för personalavdelningen och personalchefen att reagera på vad som framfördes om de personalmissförhållanden som förskolechefen orsakade. Vi välkomnar en förändring av personalens miljö och hoppas att man i framtiden skall lyssna mer på vad som medarbetare har att framföra.

  2. Tage Lundberg skriver:

    Bra. Se till att det kommer till pressen. Se också till att Hampe tar mod till sig. Tage

    Skickat från min iPhone

    26 mar 2013 kl. 14:39 skrev ”(M)ichaela’s” <comment-reply@wordpress.com>:

    michaelafletcher posted: ”Österåkers kommuns produktionschef lämnade in sin avskedsansökan för ungefär en månad sedan och riktade då skarp kritik mot kommunledningen. Nu har kommunens personalchef också sagt upp sig och kritiserar bland annat ledningen på ett liknande sätt som den”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s