Framgång, tillväxt och skattekraft ska väl inte straffas?

Pengar i hög

Mina moderata kollegor i Täby, Solna och Lidingö levererar idag på SvD Brännpunkt ett svar på det osakliga inlägget den 26/2 från ett antal s-politiker angående förändringarna i utjämningssystemet.

Landet ser ut som det gör på kartan och det måste i rimlighetens namn vara någorlunda likvärdiga förutsättningar när det kommer till basservicen i välfärden. Ingen argumenterar mot det faktum att vissa kommuner av geografiska, demografiska och andra skäl har det sämre förspänt än andra kommuner och därigenom behöver extra stöd.

Men som systemet med utjämning var (och till delar fortfarande är) uppbyggt, att kommuner med effektiv ekonomisk hantering av resurserna och hög skattekraft tvingas avstå stora medel till andra kommuner (som hade behövts i den egna verksamheten), känns det inte helt genombalanserat. Grannkommunen Täby t.ex. har när systemet varit som mest orättvist riggat tvingats se en fjärdedel (!) av invånarnas skatteintäkter oavkortat gå till andra kommuner! Framgång och effektivitet i hanteringen av skattemedel och inflyttning av personer som bidrar med lite högre inkomster än genomsnittet har straffat sig. Det är lite som att man skulle straffbeskattas för att man energieffektiviserat sitt hus…

Den miljard regeringen nu lättar på bördan för de kommuner som i över ett decennium årligen betalat 100-tals miljoner till utjämningssystemet vill (S) få att framstå som en ren gåva! Att ” rika” kommuner mer eller mindre FÅR en miljard av regeringen i handen…  Snacka om en lek med ord.  Det är egna pengar som man nu får behålla lite mer av! Att det är något (S) är rätt svårt allergiska mot är ett känt faktum, men rätt ska ändå vara rätt.

Framgång i kommuner kan inte rimligen straffa sig som det gjort! Att fatta kloka, sansade beslut och föra en politik för tillväxt måste löna sig! Denna lättnad är ett steg på vägen.

Borgerliga kommuner betalar mest

Det här inlägget postades i 1 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Framgång, tillväxt och skattekraft ska väl inte straffas?

  1. lennart berneklint skriver:

    Sjlvklart hller vi med att det ska lna sig att ha goda finanser i kommunerna. Glad Psk Lelle[?]

  2. bjornchristermolin skriver:

    Jag har tidigare som privatperson överklagat de kommunala inkomst- och utjämningssystemet till högsta instans i Sverige på grund av att den strider mot grundlagen som säger: Kommunerna har rätt att taga ut skatt till den egna kommunens verksamheter. Jag begärde att få tillbaka den del av mina skattebetalningar som vidarebefordrades till andra kommuner. Jag fick avslag i samtliga instanser och förlorat med krystade domar. För att gå vidare till EG domstolen skulle jag tvingas anlita en advokat med internationell rätt som specialitet och riskera att få betala 100.000 för detta så jag gjorde som svenskarna gör i allmänhet, drog mössan djupare ner över öronen och inväntade bättre tider. De pajaskonster som Danderyds- Lidingös och Täbys kommunalråd gjorde var fel eftersom kommuner och Landsting inte har rätt att driva dessa frågor i EU domstolen. Samma sak var det när Ralph Ledel drev frågan från Landstinget. Skillnaden var att Ralph ville göra ett publikt nummer av detta för att visa på vansinnigheterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s