Drog- och brottsförebyggande i samverkan!

Har idag varit på Berga Teater i Åkersberga och hälsat 200 lärare välkomna till den ambulerande årliga konferensen ”Ung i Roslagen” som i år hålls i Österåker.

Ungdomars drogmissbruk har inga kommungränser, det är inte isolerat till bara vissa kommuner – det drabbar och berör oss alla!  Därför behöver vi samarbeta. Avgörande för att nå framgång av förebyggande arbete är ett tätt samarbete mellan polis och kommun.

Det gör vi nu genom ett samarbetsavtal i nordostkommunerna, med början genom det chefsamråd där alla 6 kommuners kommunstyrelseordföranden ingår tillsammans med distriktspolismästaren från Roslagens polismästardistrikt, bitr. distriktspolismästare och åklagare.

Chefssamrådet ska ta fram strategier för samverkan i det brottsförebyggande arbetet och hur kartlagda problem och ska hanteras samt att prioritera, effektivisera och utveckla samarbetet mellan kommunerna och polisen.  Målet är att genom förbättrad samverkan öka tryggheten och minska brottsligheten för boende i Österåker och de andra kommunerna.

Chefsamrådet träffas fyra gånger per år och vår uppgift är att verka för att detta mål införs i respektive organisationers verksamhetsplan.

I Österåker har vi ett beredningsorgan, med vår Tryggsamordnare Lena Brodin som ansvarig med syfte att involvera alla förvaltningar och tillse att trygghetsfrågorna löper horisontellt med allas områden.

Chefsamrådets arbete syftar till att på strategisk nivå samordna kommunernas och polisens verksamhetsplaner samt genomförandet av gemensamma satsningar och inte minst åtgärder.

Arbetet grundar sig gemensamt på:

* Kartläggning (kommun och polis) av problemområden. Start hösten 2012.

* Analys och åtgärder av de problem som framkommit av kartläggningen.

* Fortlöpande utvärdering av det gemensamma arbetet efter varje avslutat projekt.

Här har vi valt att också vara med och finansiera en sajt som riktar sig till lärare och vuxna för att upplysa om droger. Detta särskilda projekt handlar om cannabis och dess verkningar. I dag förhandsvisas denna sajt av Karin Falck och Marie Wengse,  som – med bistånd av folkhälsoinstitutet och Österåkers Rotary frukostklubb – sett till att få detta till stånd.

I budget för 2013 föreslår vi en halv miljon kronor specifikt för förebyggande kampanjarbete.

Det här inlägget postades i 1. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Drog- och brottsförebyggande i samverkan!

  1. Lennart Berneklint skriver:

    Mycket väl tänkt

    Skickat från Radiolelles iPhone

    31 okt 2012 kl. 10:06 skrev ”(M)ichaela’s” :

    > >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s