Nya satsningar på skola och trafik i Österåker

Goda resultat leder till stora investeringar

I dag skickade alliansen i Österåker ett pressmeddelande bland annat om Österåkers goda resultat för 2011. Tack vare hårt och målinriktat arbete och de senaste årens goda resultat för Österåker kan vi nu investera för framtiden.  Återigen visar Österåker ett mycket gott resultat i 2011 års bokslut. Årets resultat uppgår till 127 mkr och 69 jämfört med budget.

Investerar för framtiden
Genom kommunens fleråriga goda resultat kan vi investera och modernisera genom att rusta upp våra skolor, stärka infrastrukturen med en första investering för de så nödvändiga kapacitetshöjande åtgärder för väg 276, mellan första rondellen och Söralidskorset och försköna Åkersbergas entré både väg och vattenledes.

Den första skolan är Söraskolan som kommer att genomgå omfattande ombyggnad, renovering och eventuellt tillbyggnad.  Samtidigt arbetar vi med att ta fram en åtgärds- och tidplan för alla våra övriga kommunala skolor. Söraskolan byggdes i början av 70-talet och ska nu få ett välbehövligt lyft. Söraskolan har sedan snart två år genomgått en förändringsprocess internt där rektor, tillsammans med sina lärare, har lyft skolan både kvalitets och innehållsmässigt och inte minst lyckats med att få skolans ekonomi i balans.

Skolan är nummer tre i ordningen som byggs på senare år och målet är att skolan ska bli flexibel och modern både innehållsmässigt och utseendemässigt. Den nya tekniken, möjlighet för eleverna att kunna använda tidsenliga läromedel.

Rektor, lärare och elever förväntas delta i utformningen av den nya Söraskolan som kanske också kan tänkas få ett nytt namn, men det får tiden utvisa. Invigning av den nya Söraskolan beräknas ske på 40-årsjubileet för Söraskolan i augusti 2014.

I går börjar vi med att utrusta samtliga lärare i Österåkers kommun med varsin bärbar dator genom den IT-satsning alliansen beslutade om redan för budget 2011. Ett av Moderaternas mål är att ta politiskt beslut att inom mandatperioden ska alla elever också ha möjlighet till 1 till 1, dvs varje elev har varsin dator.

Våra lärare är nyckeln till elevernas framgång och resultat och målet är att bli länets bästa skola, vilket innebär att alla elever ska ha minst godkänt i alla ämnen. Vi har möjlighet och kapacitet att nå detta mål.

Av flera anledningar har jag lyft frågan om att Nordost kommunerna ska ha en gemensam ”grundskolepeng” likande det vi redan har i länet för gymnasiet. Se nedan den artikel som idag publiceras i Tidningen Täby Allehanda.

Infrastruktur och trafikkapacitet – Väg 276 genom centrum förbättras. Arbetet med en förbättrad trafiklösning genom Åkersberga centrum och vid Söralidskorsningen ska påbörjas snarast. Detta ska öka trafikkapaciteten ordentligt och underlätta genomfarten främst under rusningstid. Trafikplanen som antogs 2010 visar långsiktiga planer och vi föreslår nu fullmäktige att också säkra kapaciteten kortsiktigt.   

Förtroende, Påverkan och Insyn
Den senaste medborgarundersökningen som genomfördes under hösten 2011 visade på icke tillfredsställande svar för förtroendet för förtroendevalda, påverkan och insyn. Sedan jag tillträdde har min ambition varit att allt vi gör ska vara transparant och korrekt. Beslut ska grunda sig på genomarbetade underlag från våra experter i tjänstemanna ledet som bygger på att vi, och våra förvaltningar, har lyssnat till vad man som boende i Österåker vill att vi gör för att förenkla och förbättra.

Medborgarundersökningen skickades ut till 1000 slumpmässigt utvalda mellan 18 och 84 år via SCB och 506 personer svarade. Svaren är statistiskt säkerställda. Det är en attitydundersökning, dvs hur man tror och uppfattar våra verksamheter. Det är ingen faktiskt kund/brukarundersökning, de genomförs också och har betydligt bättre resultat. Attityder och uppfattningar är viktiga, det är de attityderna och uppfattningarna som blir ambassadörer för Österåker.

Österåker har en enorm potential, det är vi överens om även över partigränser och blocken, och det betyder att vi vill arbeta med attitydförändringar bland annat genom information, insyn och inte minst delaktighet. Detta arbete har sedan i måndags genom ett politiskt beslut påbörjats både i våra förvaltningar och politiskt.

Framtiden ser jag ljust på, både för Sverige och Österåker. Idag har Sverige fått en tronarvinge. Stora och varma gratulationer till Kronprinsessan och Prins Daniel.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s