Möte med Civil- och bostadsministern

Alldeles nyss fick vi, samtliga moderata kommunalråd i Stockholms Län, förmånen att träffa Stefan Attefall (kd), Civil- och bostadsminister. Anledningen till att ministern bevistar vårt möte är den för ca en månads sedan aktuella artikeln om att Attefall klagar på kommunerna som inte bygger tillräckligt. Det känner ingen av oss igen, alla vill bygga.
Av naturliga skäl reagerade samtliga kommunalråd på detta påstående och det resulterade i en gemensam insändare på brännpunkt, som aldrig publicerades, och denna inbjudan till ministern.

Vi har idag fått ta del av Attefalls bild och vi, genom Erik Langby (M) fått delge våra synpunkter och de svårigheter vi i kommunerna upplever. De är bland annat ett starkt önskemål för att kunna genomföra våra nya bostadsprojekt och planera ett större statligt ansvarstagande för investeringar av infrastrukturen. Det behövs kortare hantering av överklaganden. Så som det ser ut idag så vittnar många kommuner om ett ärende kan ligga på regeringens bord i ett och ett halvt år, (1,5 år)! Det är inte rimligt och också klart hämmande för oss i kommunerna.
Det krävs samverkan mellan PBL, Plan och bygglagen och MB, Miljöbalken. Dessa frågor finns idag inom två olika departement.
För många av kommunerna i Stockholms län är strandskyddet hämmande. Flera kommuner har kuststräckor och sjönära områden. Ofta handlar det inte om nyexploateringar men man behöver också utnyttja potentialen även nära vatten. Samtidigt måste bygg-och exploateringskostnader mötas med attraktiva lägen. En ökad bebyggelse innebär inte minskad tillgänglighet till strandnära områden utan tillgängligheten ÖKAR genom exploatering.

Här meddelade Attefall att strandskyddet ska ses över. Med 25 Mkr. i ökat anslag ska man se hur den nya lagen verkligen landade. Tanken var att den skulle vara till för kommuner både i landsbygd och storstadsregion att kunna vara flexibla, problemet är bara att INGEN kommunföreträdare vittnar om just det som var syftet med den nya strandskyddslagen, snarare motsatsen.

Till sist avslutades bostadsministerns besök hos den moderata kommunalrådsgruppen med att Attefall tackades med orden att det var modigt av honom att besöka denna församling.

Uppdatering:
Då har jag uttryckt mig olkart. Vi (kommunen) ska naturligtvis inte ta någon privat mark i anspråk. Absolut inte. Strandskyddet är för starkt. De som idag har sjötomter har näst intill ingen möjlighet att anlägga en brygga, eller bygga en bastu eller ens bygga ett hus om det är närmare än 100 meter till vattnet. Det handlar inte om dessa privata fastigheter som ska tillgängliggöras för allmänheten utan om en kommun vill exploatera och bygga sjönära boende är standskyddet ibland 300 meter. Det är vad jag och andra opponerar oss emot.
20111202-114633.jpg

20111202-114739.jpg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Möte med Civil- och bostadsministern

 1. Bertil Johansson skriver:

  Måste bli bättre samarbete mellan kommunen och länsstyrelsen

  För att strandnära bebyggelse skall kunna utvecklas så bör tillämpningen av länsstyrelsernas överprövningar ses över ordentligt så att det inte blir så att kommunen beviljar strandskyddsdispens för den person som sökt det och sedan får han ett avslag av länsstyrelsen ett par veckor senare, då blir man ju lurad, föst glad och sedan ledsen . Så får det inte gå till. Kommunen och länsstyrelsen måste börja samarbeta bättre. Det är ju som att köpa en vara och sedan så tar de av han varan, utan att få pengarna tillbaka.

 2. Björn Molin skriver:

  Trots att både jag och Michaela Fletcher Sjöman har sjötomter vill jag protestera mot hennes yviga kommentarer. De sjötomter och sjönära lägen som finns idag måste naturligtvis få finnas kvar, vi kan inte ha en retroaktiv eller konfiskerande lagstiftning. Vi bör dock på vissa områden i tätbebyggda samhällen se upp så inte stränderna blockeras för allmänheten. I glesbygderna bör det vara en generös inställning för bebyggelse i sjönära lägen. Att Michaela Fletcher Sjöman inte känner igen sig i påståendet om att kommunerna inte bygger tillräckligt faller bara tillbaka på henne själv och alla kommunpolitiker som inte förstår att lyssna på vad medborgarna anser om förtätning. I vår kommun, Österåker är det i princip bara politiker som anser att det är viktigt att växa snabbt för att, som de säger, ta ansvar för att möta alla behov av bostäder som behövs för att kommunerna ska växa. Vem, förutom politikerna är intresserade av en snabb expansion av kommunerna? Svaret är: nästan ingen alls. Jag är ett f.d. kommunalråd (M) i Österåker som sadlat om och nu är ordförande i det lokala Roslagspartiet. Ett nytt parti som försöker få kommunen att växa sakta och bevara Roslagsmiljön.

  • michaelafletcher skriver:

   Då har jag uttryckt mig olkart. Vi (kommunen) ska naturligtvis inte ta någon privat mark i anspråk. Absolut inte. Strandskyddet är för starkt. De som idag har sjötomter har näst intill ingen möjlighet att anlägga en brygga, eller bygga en bastu eller ens bygga ett hus om det är närmare än 100 meter till vattnet. ( Att du tar upp hur du boer eller jag bor har inget med saken att göra. Det handlar inte om dessa privata fastigheter utan om en kommun vill exploatera och bygga sjönära boende är standskyddet ibland 300 meter. Det är vad jag och andra opponerar oss emot.
   Hoppas att detta har förtydligats.
   Hoppas att du får en riktigt trevlig helg Björn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s