Österåkers kommun – en attraktiv arbetsgivare!

Mina tidigare arbetsgivare har lyckats – då kan också Österåker!

Vad gör det attraktivt att arbeta i Österåkers kommun jämfört med andra kommuners verksamheter? Såväl i våra kärnverksamheter som förskola, skola, omsorg och vård som i våra administrativa förvaltningar?  Ja en del ledare talar först om kunden och därefter arbetstagarna. Jag vill nog med bestämdhet hävda att de båda är på delad förstaplats men av olika anledningar (uppenbart).

För mig som vill sätta ”Österåker på karta” där varumärket ”Österåker” känns bra i tanke och handling, handlar det om att se till att bli en attraktiv arbetsgivare. Varför så viktigt kan man fråga sig… om man vill… Ja förutom att det är bra att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vi är en kommun som av flera skäl kommer närmare storstaden genom förbättrade kommunikationer och en större inflyttning till kommunen med nya bostadsområden och fortfarande tillräckligt nära storstaden. Våra kommuninvånare ska kunna ställa samma höga krav på oss som leverantör av tjänster till våra skattebetalare, företag på orten och besökare som man gör på andra företag.

Kompetenser kommer det vara svårt att rekrytera och vi behöver bli så attraktiv så att man faktiskt söker sig till Österåker. Det finns naturligtvis olika vägar att bli attraktiv för befintliga och nya arbetstagare. Man kan ju höja lönen om man tror att det är alena rådande, eller förbättra arbetstiderna eller se till att man kan utvecklas på sin arbetsplats. Fundera på hur lönsamt det är att ha en stor andel konsulter. En del behövs absolut men storleksförhållandena kanske ska vara annorlunda. Var går då gränsen till att använda skattemedlen så effektivt som möjligt? Trenden går dock till vår, kommunens, fördel då det på arbetsmarkanden i stort blivit mindre lojala medarbetare men där offentlig sektor går mot den strömmen. Känns ju bra att våra vägar nu öppnas upp för att göra det ännu bättre.  

Allt detta kommer vår nya kommundirektör, Karin Proos, att titta på på vårt uppdrag. 

Det kändes då mycket tråkigt att det på en av våra förvaltningar ryktades att jag ska ha sagt: ”Passar det inte så är det ju bara att byta arbetsgivare”.
Nu sa jag naturligtvis inte så utan mina ord var: En kommun är en politiskt styrd organisation, det är på politikernas uppdrag man arbetar, om vi är tydliga med VAD vi vill uppnå är jag säker på att man som arbetstagare vill göra ett bra jobb. Om vi däremot inte är tydliga med mål och visioner är man kanske mer benägen att skapa sig en egen agenda för att klara av sitt jobb. Men är det så att man har svårt (då menar jag mycket svårt) med de politiska prioriteringarna kan man, 1 göra sitt val vart fjärde år eller 2 att faktiskt lämna. SÅ sa jag.

Av ovan nämnda text hoppas jag att jag är tydlig med vad jag vill med det arbetsgivaransvar jag har och att det inte råder någon tvekan om att vi vill att Österåker ska bli en attraktiv arbetsgivare, för Österåkers bästa. Klart att vi kan!

 

Det här inlägget postades i Österåker, DN, Effektivitet, kommun. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Österåkers kommun – en attraktiv arbetsgivare!

  1. Ping: Sammanfattning av min första tid… « (M)ichaela's

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s