Får man göra så?

Är det verkligen OK att gå till ett annat parti med sitt tidigare partis mandat? SvD berättar om Solveig Ternström, 72 från Centerpartiet som nu går över till (S). Tidigare har vi sett den före detta moderaten i riksdagen lämna till förmån för att bli en så kallad vilde. I alla fall har moderaten skrivit på en kandidat-förklaring, som i sig inte är juridiskt bindande men moralisk kanske den borde anses vara. Att sätta sin signatur på ett papper där man förbinder sig att lämna sin plats i riksdag, landsting eller kommun om man lämnar partiet.  Hur ska man tolka det? Att inte personens signatur eller ord gäller? För så är det ju i praktiken. Sedan kan personen ha en mängd skäl till varför man lämnar partiet men inte sitt mandat men fortfarande gäller alltså inte personens ord.

Men frågan kvarstår: Får man göra så? Vem skulle hindra en? Ja i dag finns inget lagligt stöd att få en person att lämna sitt uppdrag och så ska det kanske vara. Däremot säger det ju mer om personerna som sitter kvar och inte står vid sitt ord att lämna sitt uppdrag då man lämnar partiet.  Det gäller att komma ihåg att dessa så kallade vildar inte står för sitt ord till nästa gång de kandiderar för ett nytt parti eftersom de troligen inte lär kandidera för samma igen (av olika anledningar).

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Får man göra så?

  1. Micahel Jonsson skriver:

    Jag vill först säga att du belyser en intressant fråga med ett svårlöst problem. Saken är att man troligen inte skulle tämja den politiska olydnaden genom att tvinga alla riksdagsledamöter att stanna vid de partier som placerat dem i riksdagen. Alla ledamöter med en egen röst i riksdagen. De som bestämt sig för att de inte längre sympatiserar med moderpartiet kan således fritt gå emot partipiskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s